Allt om skjortknappar – knäppt va?!

Skjortknappar är en av de mest subtila men betydelsefulla detaljerna på en skjorta. Dessa små accessoarer har en stor inverkan på hur skjortan ser ut och hur den hålls ihop. Oavsett om du bär en formell kostymskjorta eller en avslappnad skjorta för vardagen, är skjortknapparna något du bör ha i åtanke för att uppnå den rätta stilen och komforten. I den här artikeln ska vi utforska olika typer av skjortknappar, hur du vårdar dem och varför de spelar en så viktig roll i skjortdesign. Under 1800-talet kom moderna skjortknappar till. De tillverkades ofta av ädelmetaller som guld och silver och ansågs vara lyxiga accessoarer. Med tiden började man tillverka dem i billigare material, vilket gjorde dem mer tillgängliga för allmänheten. Idag finns skjortknappar i en mängd olika stilar, material och prisklasser.

Typer av skjortknappar

  1. Klassiska knappar: Dessa är de vanligaste skjortknapparna och är vanligtvis gjorda av plast eller pärlemor. De används på de flesta vanliga skjortor och har ett hål i skjorttyget där de träs igenom.
  2. Bröstknappar till frack: Dessa knappar är dekorationer som används istället för knappar på formella skjortor, särskilt på frackskjortor. De består av två delar – en mindre knapp som placeras genom ett hål på insidan av skjortan och en större dekoration som syns på utsidan.
  3. Tryckknappar: Dessa är inte lika vanliga som de klassiska knapparna, men de kan hittas på vissa skjortmodeller. Tryckknappar fästs genom att de klickas ihop och är praktiska för skjortor som du vill kunna knäppa upp och stänga snabbt.
  4. Manschettknappar: Även om de inte direkt är skjortknappar, är manschettknappar värt att nämna. De används för att stänga manschetterna på skjortärmar och finns i olika stilar för både formella och informella tillfällen.

Material och design

Skjortknappar kan vara tillverkade av olika material, inklusive plast, trä, metall, pärlemor och glas. Varje material ger en unik estetisk touch till skjortan och dess övergripande stil. Designen på skjortknappar varierar också kraftigt, från enkla enfärgade knappar till mer intrikata mönster och inläggningar av ädelstenar. Valet av knappdesign kan påverka skjortans övergripande utseende och komplettera din personliga stil.

Skötselråd för skjortknappar

För att hålla dina skjortknappar i gott skick och förhindra att de tappas bort är här några enkla skötselråd:

  1. Förvara skjortan ordentligt: Häng alltid upp dina skjortor när du inte använder dem, och se till att knapparna inte gnids mot andra hårda ytor som kan orsaka repor.
  2. Var försiktig vid tvätt: Om du tvättar skjortan hemma, knäpp knapparna innan du lägger den i tvättmaskinen för att förhindra att de hakar fast i andra plagg. Undvik även att använda för höga centrifugeringar som kan bryta av knapparna.
  3. Kontrollera knapparna regelbundet: Ibland kan knappar bli lösa, särskilt om de används ofta. Kontrollera dem regelbundet och sy fast dem igen om det behövs.

Skjortknappar är små men viktiga detaljer som kan påverka hela utseendet på din skjorta. Genom att välja rätt typ av knappar och ta hand om dem på rätt sätt kan du både höja stilen på din skjorta och förlänga dess livslängd. Så nästa gång du klär dig i en skjorta, tänk på de små men betydelsefulla skjortknapparna och låt dem förstärka din stil.

Vänster- eller högerknäppning?

Har du tänkt på att herrskjortan är högerknäppt medan damskjortorna har vänsterknäppning? Skjortan hade ursprungligen inga knappar alls utan snörde först ihop med hjälp av snören av olika slag. Vänster- respektive högerknäppning har dock en lång historia bakom sig och teorierna kring varför plaggen blivit sydda olika går isär. En del människor menar att höger, det vill säga medsols, alltid har haft anseendet som finare och godare särskilt inom den kristna läran. Männen som stod för det goda skulle då självklart knäppa sina skjortor åt höger. Vänster var sidan för månen och mörker och kom på så sätt att bli kvinnornas sida. Knapparna fick dock inte pryda kvinnokläderna förrän under tiden för den franska revolutionen.

Forskare menar att det är den viktorianska erans djupt religiösa tankar om vänster och höger som påverkat knäppningen. En enklare förklaring är att finare damer på den här tiden ofta fick hjälp att klä sig av en, vanligen högerhänt, jungfru som lättare kunde hantera vänsterknäppning. Man ansåg däremot att männen skulle kunna klä sig själva och därför hade skjortor med högerknäppning.

Idag är dessa traditioner inte lika strikta och det finns variationer beroende på kultur och designpreferenser.

Olika sätt att knäppa skjortan

Knäppningen av en skjorta finns i tre olika modeller. Det är den enkla knappslån utan synliga sömmar, dubbel knappslå med dubbla synliga sömmar eller gömd knappslå där knapparna inte syns alls. På något stiligare skjortor finner man oftast den gömda knappslån eftersom man vill dölja skjortknapparna. Det nedersta knapphålet är ofta tvärställt jämfört med de andra hålen som är sydda vertikalt. Det tvärställda hålet förhindrar knappslån från att bli förskjuten i höjdled.

Enkel och dubbel knappslå
Enkel knappslå (utan synliga sömmar) till vänster respektive dubbel knappslå (med två synliga sömmar) till höger.

Öppna knappar?

Väljer du bort slipsen kan det ibland vara svårt att avgöra hur många knappar man ska lämna öppna. Antalet öppna knappar kan påverka vilken uppfattning människor får om dig men du ska naturligtvis välja det som känns bäst. Att ha alla knappar knäppta ger ett mycket stelt och stramt intryck, förmodligen stelare än om du hade haft slips på sig. En knapp uppknäppt ger däremot en lagom proper och naturligt snygg känsla.

På sommaren kan du köra en mer avslappnad stil med två knappar uppknäppta och har du mycket gott självförtroende kanske du till och med vågar dig på att knäppa upp ytterligare en knapp. Vad gäller ärmarna så har vissa skjortor fasta knappar, medan andra kräver att du väljer ut ett par manschettknappar.

Relaterat