De vanligaste kragarna på skjortor

Problem med kragen?

Kragens historia går tillbaka till 1500-talet, där den fick sitt genombrott med olika modeller som den franska platta lilla kragen och den italienska kråsversionen. Dessa tidiga kragar utgjorde då det mest komplicerade momentet i tillverkningen av en skjorta. Idag finns det olika typer av kragar som passar olika sammanhang och klädstilar. På nutida kvalitetsskjortor finner man ofta löstagbara kragstickor, mellanlägg och korta stygnlängder i sömmarna för att säkerställa att kragen håller sin form.

Låt oss titta närmare på några av dessa kragmodeller och i vilka situationer de fungerar bäst:

Barrel-krage

En Barrelkrage är en hög kragmodell som har minst två knappar i halsen. Namnet ”barrel” kommer från det engelska ordet för ”tunna,” eftersom kragen liknar formen av en tunna när alla knapparna är knäppta. Denna typ av krage ger en formell och stilren look och passar särskilt bra vid mer affärsmässiga tillfällen och formella evenemang. Modellen är relativt ovanlig, och används nästan uteslutande tillsammans med snygga manschettknappar.

Exempel på sammanhang: Affärsmöten, formella middagar, bröllop.

Button down

Kännetecknande för button-downkragen är att de spetsiga ändarna av kragen är fästa i skjortan med en knapp vardera. Detta ger en mer avslappnad och ledig stil jämfört med den tidigare nämnda barrel-kragen. Button down-krage passar bra för mer avslappnade och vardagliga tillfällen.

Exempel på sammanhang: Kreativa möten, helgutflykter, informella tillställningar.

Button Down-krage
Krage av typen Button Down – kragspetsarna hålls på plats av två synliga knappar.

Button under

Button under-kragen kragmodell liknar button down-kragen, men knapparna som fäster ändarna av kragen är dolda under de spetsiga ändarna. Detta ger en mer elegant och sofistikerad look än den traditionella button down-kragen. Button under-krage fungerar bra vid tillfällen där du vill ha en mer uppklädd stil utan att det blir alltför formellt.

Exempel på sammanhang: Middagsbjudningar och cocktailpartyn, företagsevent.

Cut away-krage

En Cut awaykrage (även kallad bred, spread, bold eller Windsor-krage) är en bredare typ av krage är utformad för att bäras med en slips, och den passar särskilt bra med en Windsorknut. Cutaway-krage ger en modern och chic look och är vanligtvis förknippad med affärsklädsel.

Exempel på sammanhang: Affärsmöten, konferenser, formella tillställningar.

Cut away-krage
En Cut away-krage (eller Spread Collar som är det vanligaste nament på engelska) är en krage med mycket plats mellan kragspetsarna, som mer än väl rymmer en tjock Windsorknut.

Klassisk eller Turn down-krage

Detta är den traditionella kragen som passar bra både med och utan slips. Den är en tidlös och mångsidig kragmodell som kan bäras i en rad olika sammanhang, vilket gör den till ett bra val för en allround-skjorta.

Exempel på sammanhang: Arbete, middagar, sociala sammankomster.

En helt vanllig Turn Down-krage
En helt vanllig Turn Down-krage

Ovanstående var de vanligaste kragmodellerna man hittar i Sverige – det finns fler, exempelvis Pin- och Tab-modellen, men dessa är så sällsynta i vårt land så jag beskriver inte dessa utfärligare än att bara nämna dem.  Valet av kragtyp kan bidra till att förstärka den önskade stilen och klädkoden för olika tillfällen. Genom att vara medveten om kragarnas olika egenskaper och deras bästa användningsområden kan man skapa en imponerande och passande look oavsett evenemang.

Relaterat