2023-03-26
Rödrutig flanellskjorta

Allt om Flanellskjorta

En flanellskjorta är ett perfekt plagg i mer lediga, vardagliga och avslappnade sammanhang. Stilmässigt är den tidlös och passar såväl på lantstället, i skogen, som arbetsskjorta eller bara vid umgänge med goda vänner. Materialet flanell är dock inget för varma sommardagar, utan passar mer när du behöver något som kan värma dig. Den blev väldigt populär under 1990-talet i och med musikgenren grunge, bland annat genom frontmannen i gruppen Nirvana Kurt Cobain, som var högst delaktig i att popularisera flanellskjortan.

Populariteten har hållit i sig ändå in i på 2020-talet. Numera är har den däremot också letat sig in i stadsmiljö. Den naturliga miljön var annars tidigare utomhus i mer lantliga miljöer. Det senare beror förmodligen på historiken bakom flanellskjortan. Själva ursprunget till ordet är osäkert, men man tror att det kan härstamma från Wales och så tidigt som 1500-tal. Benämningen var ”Welsh cotton” men materialet var egentligen grovt ylle med en lite fluffig yta som liknade dagens flanell. Tanken vid den tiden var att bönderna på landsbygden skulle bära plagget till skydd mot väder och vind.

Så kan du bära din flanellskjorta

Dagens flanell skiljer sig, som sagt, inte speciellt mycket från ovan nämnda ”Welsh cotton”. Det är ett lätt ruggat, vävt tyg som är mjukt men samtidigt väldigt oömt. Materialmässigt handlar det om antingen bomull eller ull. Mönstret på en flanellskjorta är oftast någon typ av rutmönster.

Det finns lite olika stilar att bära sin flanellskjorta på. Du kan köra grunge-stilen som innebär en oknäppt skjorta ovanpå en t-shirt. Riktigt snyggt förutsatt att du gillar denna väldigt avspända stil. Sedan kan du testa på att ha din flanellskjorta under en tunn, stickad tröja eller en sweatshirt. Lite mer uppklätt, men ändå ledigt om du eftersträvar en mer proper look. Det tredje alternativet är att använda något typ av kofta över din skjorta. Här ger valet av kofta lite olika framtoning: En lite finare kofta av exempelvis alpacka andas lite mer formellt, medan en stickad, större kofta framställer dig som lite mer avslappnad.

flanellskjorta
Flanellskjorta fungerar lika bra för kvinnor som män!

Oväntat om flanell

Lite kuriosa om flanell: Materialet har gett namn åt flanellografen. Då undrar du förmodligen vad det är för något? Det är, helt enkelt, en tavla för att presentera information. Ytan på tavlan är klädd med flanell (därav namnet!). Man man göra bokstäver, bilder eller figurer av hård papp med antingen filt eller sandpapper på baksidan. Det gör sedan att de är lätta att fästa på själva flanellen. Numera har förstås flanellografen blivit ersatt med, till exempel, whiteboard-tavlor, interaktiva skrivtavlor eller digitala projektorer. Flanellograf som ord fanns med redan 1964 i det svenska språket.