Allt om Flanellskjorta

Rödrutig flanellskjorta

Flanellskjorta – det nördiga plagget som blivit trendigt

Vad tänker du på när du hör ordet flanellskjorta? Skogshuggare, händig hemmapappa eller Curt Cobain? Detta behagliga, praktiska och ibland nästan lite nördiga plagg har blivit en storfavorit bland såväl män som kvinnor, stadsfolk och naturfolk. Skorta.nu har tagit en titt på konceptet flanellskjorta och vad den betyder för oss idag.

Flanellskjortan – en klassiker

Flanellskjortan har blivit ett älskat plagg i lediga och avslappnade sammanhang. Dess stil är tidlös och passar perfekt på lantstället, i skogen, som arbetsklädsel eller vid umgänge med vänner. Materialet flanell ger en varm och mjuk känsla, vilket gör den mer lämplig för svalare väder. Stilistiskt fick flanellskjortan stort genomslag på 1990-talet tack vare grunge-musiken och Kurt Cobain från Nirvana. Detta gjorde att denna typ av skjorta blev starkt förknippat med 90-talsmodet.

Tyget har är ofta, men inte alltid, ett karaktäristiskt rutmönster. Själva materialet flanell är mjukt och följsamt, vanligtvis tillverkat av ull. Det kännetecknas av ett fluffigt och luddigt yttre. Skjortor tillverkade av flanell har blivit populära på grund av deras komfort, värmande egenskaper och den rustika estetiken.

Var kan man köpa en flanellskjorta?

Idag säljs flanellskjortor i många modebutiker – på stan och i webbutiker online. Dessutom går den att hitta i butiker för arbetskläder och i outdoorbutiker. Beredd har ett stort utbud av flanellskjortor. Spana också in sortimentet i vår ”webshop”.

Flanellskjortans historia

Tro det eller ej, men flanellskjortans historia går faktiskt tillbaka flera hundra år. Och tyget flanell har en ännu längre historia än så:

 1. Ursprung: Flanell har använts i kläder sedan länge, särskilt i Skottland och Wales där det tillverkades av ull. De tidigaste spåren av flanell går tillbaka till 1600-talet. Själva ordet ”flanell” sägs komma från walesiskans ”gwlanen” som betyder ylletyg. Flanell kan därför kallas för walesisk ull. En alternativ förklaring är att det härstammar från fornfranskans ”flaine”, ett slags grovt ylle.
 2. Industriell revolution: Under 1700- och 1800-talet blev flanellskjortor allt mer populära i Storbritannien och andra delar av världen. Den industriella revolutionen möjliggjorde större produktion av flanelltyg och det blev mer tillgängligt för allmänheten.
 3. Arbetskläder: 1889 började Hamilton Carhartt skapa kläder för arbetarklassen. Hans idé var att förse dem med produkter av högsta kvalitet. Flanell passade perfekt. Carhartt kan därför till stor del tillskrivas äran för att ha gjort flanelltyget och därmed flanellskjortan populär i USA. Flanellskjortor blev snart ett älsklingsplagg som arbetskläder bland industriarbetare, skogsarbetare och järnvägsarbetare. Skjortorna var slitstarka och hjälpte till att hålla arbetarna varma under kalla arbetsförhållanden.
 4. Mode och subkulturer: Under 1900-talet började flanellskjortor dyka upp i populärkulturen och modevärlden. De blev särskilt populära bland subkulturer som punkrockare och grunge-rörelsen på 1980- och 1990-talen. Grunge-musiker som Nirvana och Pearl Jam gjorde flanellskjortan till en symbol för deras avslappnade och nonchalanta stil.
 5. Moderna användningsområden: Idag är flanellskjortan ett vanligt plagg för både män och kvinnor. Den används både som vardagsklädsel och som en avslappnad stil på fritiden. Flanellskjortor finns i olika färger och mönster. De används ofta som ett lagerplagg över t-shirts eller helt enkelt som skjorta.
flanellskjorta
Flanellskjorta fungerar lika bra för kvinnor som män!

Olika sätt att bära din flanellskjorta

Dagens flanellskjorta liknar i stort sett ”Welsh cotton” med sitt lätt ruggade, vävda tyg som känns mjukt och bekvämt. Materialet består oftast av bomull eller ull och mönstret präglas ofta av ett rutmönster. Det finns flera sätt att bära din flanellskjorta:

 • Grunge-stilen: Oknäppt skjorta över en t-shirt, perfekt för en avslappnad look.
 • Uppklätt ledigt: Använd din flanellskjorta under en tunn, stickad tröja eller sweatshirt för en snygg och bekväm stil.
 • Kofta-lagd: Lägg en kofta över din skjorta för olika framtoningar. En finare alpackakofta ger en mer formell touch, medan en stickad och större kofta ger en avslappnad känsla.
 • Lager-på-lager: Under kalla dagar kan du använda flanellskjortan som ett lagerplagg över en t-shirt eller under en hoodie eller tröja. Kombinera den med en jacka, mössa och scarf för att skapa en snygg och funktionell outfit. Lager på lager är perfekt för vildmarksäventyr som exempelvis vandring.
 • Feminin touch: Flanellskjortor är inte bara för män, kvinnor kan också bära dem på många sätt. En vanlig stil för kvinnor är att bära en flanellskjorta över en klänning eller en kjol för att skapa en blandning av feminin och avslappnad stil.
 • Knuten flanell: Om du vill ha en mer trendig och avslappnad look kan du knyta din flanellskjorta vid midjan över en klänning eller ett par höga jeans. Detta ger en ungdomlig och lekfull stil.
 • Formell användning: Trots att flanellskjortor ofta är avslappnade kan de också stylas för mer formella tillfällen. Välj en mer strukturerad flanellskjorta i ett enfärgat eller diskret mönster och stoppa in den i ett par långbyxor. Kombinera eventuellt med kavaj.

Kuriosa om flanell

Avslutningsvis lite kuriosa. Visste du att materialet flanell har gett namn åt ”flanellografen”? Denna tavla användes för att presentera information genom att använda bokstäver, bilder eller figurer av hård papp med filt eller sandpapper på baksidan för att fästa dem på flanellen. Idag har flanellografen ersatts av modernare alternativ som whiteboard-tavlor, interaktiva skrivtavlor eller digitala projektorer. Ordet ”flanellograf” fanns med i det svenska språket redan 1964.

Relaterat