Hawaiiskjorta – Semesterplagget nummer ett!

Hawaiiskjorta eller Aloha Shirt

En hawaiiskjorta är en kortärmad, mycket färgstark skjorta med motiv från Hawaii eller Polynesien. Kragen är öppen och skjortan är ofta utrustad med bröstficka. Skärningen i livet är rak då tanken är att användaren ska bära dem utanpå byxorna.

Skjortan hamnade lite grand i mainstream-facket i och med soundtracket från filmen Blue Hawaii från 1961. Huvudrollsinnehavaren i denna film var ingen mindre än Elvis Presley. Just Hawaii-temat återkom i fler Elvis-filmer som Girls! Girls! Girls! och Hawaiian Paradise.

Det finns flera exempel på filmer och tv-serier där denna skjorta fått ”gratisreklam”. Exempel på film är Scarface, där huvudpersonen Tony Montana bär hawaiiskjorta i Miami. Motsvarande för TV-serie är Magnum P.I., där huvudrollsinnehavaren Tom Selleck ofta använder plagget. Han brukar dock, för ovanlighetens skull, bära skjortan nedstoppad i byxorna.

En hawaiiskjorta genom tiderna

Inspirerade av sjömanskläder skapade plantagearbetare på 1800-talet en skjortmodell som fick namnet palaka. Det var i korthet en sval, kortärmad utanpåskjorta med nationella varianter (från Filippinerna, Japan, Kina och Portugal).

I mitten av 1930-talet fick så en affärsman vid namn Ellery Chun en idé. Han lät sy upp skjortor från överblivet kimonotyg och annonserade sedan ut dessa som Aloha shirts. Aloha som ju då är den mycket välkända hälsningsfrasen på Hawaii. Han var dessutom så pass framsynt att han varumärkesskyddade denna benämning. Än idag är det namnet det mest etablerade i USA på den här skjortmodellen.

På 1940-talet var ett stort amerikanska soldater stationerade på Hawaii och Polynesien i och med andra världskriget. Bland dem blev hawaiiskjortan väldigt populär. I slutet av 1940-talet ökade turismen och några år senare blev Hawaii ett populärt turistmål. Den blev då, helt enkelt, en typ av symbol för semester och ledighet.

Hawaiianerna tog detta en bit längre på 1960-talet. Det kom då förslag på att man skulle få klä sig ledigare på arbetsplatserna. Konceptet blev Aloha Friday och spred sig vidare till USA och resten av världen.  Det här lever fortfarande kvar i våra dagar men då pratar vi om Casual Friday. Aloha Friday var alltså föregångaren till Casual Friday.

En hawaiiskjorta är en ständig källa för olika känslor. Populär såtillvida att den, som sagt, är en världskänd symbol för ledighet. Men – Den är nästan i lika stor utsträckning  populär att hata för sin färgsprakande utformning. I och med att starka färger och mönster blivit trendiga så har hawaiiskjortan fortfarande sin plats i våra dagar.

Korta stiltips för hawaiiskjortan

Det har börjat dyka upp långärmade hawaiiskjortor. Undvik! Kortärmat är det som gäller här.

Tänk på att matcha din hawaiiskjorta med byxor som starkt kontrasterar mot färgerna och mönstret. Ett par enfärgade byxor i neutral färg är ett bra tips!

Skjortan ska alltid vara minst en storlek för stor. Löst och ledigt ska det vara!

Till sist: Jag är ledsen, Tom Selleck! Skjortan ska, under några som helst omständigheter, inte vara nedstoppad i byxorna. Aldrig någonsin!

Relaterat