Skjortan instoppad eller utanför?

Instoppad skjorta - ja eller nej?

När ska du egentligen använda dig av en instoppad skjorta och när kan du låta den fladdra fritt utanför byxorna? Ja, här kan åsikterna gå isär högst väsentligt, men man kan utgå från några tumregler:

Om det handlar om en formell tillställning, exempelvis bröllop, dop eller liknande, så bör skjortan hålla sig innanför byxorna. Detsamma gäller om du bär kavaj, kostym eller annat högtidsplagg (till exempel frack). Annars riskerar du att framstå som ”rebellisk” (läs: slarvig eller opassande).

Det finns ett antal karaktärsdrag för skjortor som bör hållas instoppade. Om längden sträcker sig över de främre byxfickorna eller över baken. Dessutom om skjortans nedre del inte är rak. Sedan finns det ett antal material som indikerar instoppning, till exempel twill, poplin eller satin.

Lite av det motsatta gäller för att ha skjortan utanför. Längden bör vara ca 5 cm kortare än de du normalt brukar ha på dig. Den nedre delen bör sålunda vara rak. Om materialet är av lite mjukare slag: Oxford, pinpoint, flanell, linne eller chambray, fungerar det utmärkt också.

Ett bälte signalerar att skjortan bör stanna innanför. Snygga bälten kan fungera som en accessoar och då ska det förstås vara synligt. Kombinationen ger också en känsla av en look som andas både stilren och välklädd.

Tillfällen då en skjorta kan vara utanför är i mer avslappnade och lediga miljöer. Det kan röra sig om när du umgås med vänner eller bara ska ta en liten tur i stadsmiljö på sommaren. På jobbet skulle kunna fungera även det, men här börjar vi nog röra oss i gränslandet. En del skulle förmodligen ha motsatt synpunkt i det sammanhanget.

Olika sätt att stoppa in en skjorta

”The Basic Trouser Tuck”

Här stoppar du skjortan innanför byxlinningen, men utanpå dina underkläder och nedtryckta hela vägen runt midjan. Man skulle kunna säga att det är här de flesta män börjar och slutar sin ”skjortstoppningsutbildning”. Det finns även möjlighet att göra detta i en annan ordning: Ta på dig underkläder, sedan skjortan, och dra till sist upp byxorna utanpå nederdelen av skjortan.

”The Military Tuck”

Så här gör försvarsmakten när de ska stoppa in sina skjortor. Det finns, såklart, variationer i olika länder men grundprincipen är densamma. Du står rak i din skjorta. Sedan, om det hänger löst tyg på vardera sida, viker du detta till ett skarpt, diagonalt veck. Liknelsen med hur man viker pappersflygplan går att göra här. Till sist stoppar du in vecken vid höfterna och fäster byxorna ovanför dem.

”The Underwear Tuck”

Nej, det här handlar inte om att stoppa skjortan innanför dina underkläder. Däremot om du har en undertröja under din skjorta är det den som rubriken hänvisar till. Även om kanten på underkläderna skulle glida upp ovanför byxkanten så kommer skjortan att vara kvar. Den här lilla detaljen kan göra stor skillnad på hur din skjorta förblir instoppad under hela dagen.

Mindre bra sätt att stoppa in en skjorta

”The Half Tuck”

Instoppad bak, men med en av de två ”skjortsvansarna” ute och vinkar framför byxorna. Förmodligen är tanken att det ska föreställa en sexig, ”just-rullat-ur-sängen”-look, men det är nog bara Brad Pitt som kommer undan med detta. Det ser mer ut som om du glömt att stoppa in den efter ett toalettbesök. Det är visserligen bättre än toalettpapper som fastnat under din sko, men skillnaden är inte speciellt stor.

”The Once-Tucked”

När du fattat beslutet att stoppa ned din skjorta, håll fast vid det! Att ta upp skjortan ur byxorna när du haft den innanför halva dagen, innebär att den nedre delen är skrynklig och ger dig en ovårdad look. Om du ska tänja på denna regel är det lättare om du åtminstone pressat skjortan uppifrån och ned.

”The Tuck With No Belt”

Stoppar du din skjorta innanför byxorna så kommer eventuella bälteshällor och knappar att synas. Detta är odiskutabelt. Har byxorna bälteshällor så ta på dig ett bälte. Om du inte trivs med bälten så ta bort hällorna. Vill du ”piffa” till det så kan du sätta på så kallade sidoband för ett ännu snyggare utseende. Oavsett vilket du väljer kommer det att se mycket bättre ut än att gå omkring med dem utan bälte.

Relaterat