Slipsknutar – olika sätt att knyta slipsen (stor guide)

Allt om slipsknutar

Slipsen är en viktig accessoar som kan lyfta hela din outfit. En kreativ och snyggt knuten slipsknut kan verkligen ge ett intryck av stil och elegans. I denna artikel kommer vi att utforska några vanliga slipsknutar och ge en steg-för-steg-guide om hur du knyter dem. Vi börjar med några enkla nybörjarknutar och övergår till lite mer avancerade!

Oriental-knuten

Orientalknuten är en väldigt enkel och snabb nybörjarknut. Den passar bäst i skjortor med ”ont om plats” i kragen, exempelvis tighta button down-skjortor. Om slipsen är kort så kan detta också vara en bra knut att satsa på, då det ”försvinner” minimalt med slipslängd i knytningen. Värt att notera är att man börjar med ”baksidan ut” på slipsen, till skillnad från övriga knutar i den här artikeln. Slipsknuten ger ett aningen asymmetriskt och avslappnat utseende.

Förberedelse:

1. Ställ dig upp med kragen uppfälld och placera slipsen runt din hals enligt bilden. Notera att slipsen ska ha baksidan utåt. Den breda sidan ska vara 7-10 cm längre än den smala sidan.

Den enklaste av alla slipsknutarna: Orientalknuten

Knyt Oriantalknuten

2. Korsa den breda änden bakom/under den smala, skapande en X-form framför din hals.
3. För sedan tillbaks den breda änden av slipsen tillbaks runt den smala på framsidan.
4. Breda sidan träs upp, bakom, vid halsen….
5. … och ner på framsidan genom fickan som har bildats.
6. Färdig! Justera knuten så att den sitter bra.

Four-in-hand knuten och Prince Albert-knuten

Four-in-hand knuten är en av de mest populära och enklaste sätten att knyta en slips. Den är känd för sin asymmetriska och avslappnade stil, vilket gör den lämplig för både formella och mer avslappnade tillfällen.

Prince Albert-knuten (även kallad Victoriaknuten) är en mindre känd men unik slipsknut som ger ett stilfullt och kompakt utseende. Namnet härrör från prins Albert, make till drottning Victoria av Storbritannien, som var känd för sin sofistikerade klädstil. Denna knut passar särskilt bra för slipsar av medium till smal bredd och fungerar bra för både formella och avslappnade tillfällen.

Prince Albert är samma knut som Four-in-handknuten med ”ett extra varv” (steg fyra nedan). Vi har därför slagit ihop instruktionerna till en bild – hoppa bara över steg fyra om du vill knyta den enklare Four-in-hand knuten! Båda dessa slipsknutar ger ett aningen asymmetriskt och avslappnat utseende.

Förberedelse:

1. Ställ dig upp med kragen uppfälld och placera slipsen runt din hals enligt bilden. Den breda änden vara betydligt längre än den smala, men inte lika stor skillnad som i Windsorknuten. Prova dig fram, men 10-15 cm skillnad kan vara lagom för Four-in-handknuten och 15-20 cm skillnad för Prince Albertknuten.

Knyta dessa slipsknutar

2. Korsa den breda änden över den smala, skapande en X-form framför din hals.
3. För sedan tillbaks den breda änden av slipsen tillbaks på baksidan runt den smala och korsa den igen på framsidan.
4. Gör du en Prince Albertknutrepetera steg tre en gång till. Gör du en Four-in-handhoppa över detta steg!

Två slipsknutar i samma bild: Four-in-hand och Prince Albertknuten

5. Samla ihop varven (ett varv för Four-in-hand och två varv för Prince Albert) uppe vid knuten vid halsen
6. Breda delen trär vi nu upp bakom den smala i halsen…
7. … och ner i fickan som bildats. I Prince Albertfallet så skall den breda änden igenom den bakre öglan som bildats närmas dig.
8. Färdig! Justera efter tycke och smak!

Windsor-knuten

Windsor-knuten (även kallad dubbel Windsor) är en slipsknut som ursprungligen populariserades av hertigen av Windsor och har sedan dess blivit synonym med formell elegans och auktoritet. Denna knut ger ett brett och symmetriskt utseende, vilket gör den särskilt lämplig för smalare slipsar och/eller formella evenemang. Om du har en bred slips så passar denna knut bäst om du har en skjorta med bred krage som Cut away-krage eller Windsorkrage. Här följer en mer detaljerad guide för att knyta en Windsor-knut:

Förberedelse:

1. Stå upp med kragen uppfälld och placera slipsen runt din hals som bilden visar. Se till att den smala änden är ungefär 20-30 cm kortare än den breda änden. Smala änden ska vara betydligt kortare än den långa – det kan krävas ett par försök för att få det hela bra, för resultatet beror på slipsens material, din kroppstyp, slipsens längd mm.

Korsning: Första varvet

2. Korsa den breda änden över den smala. Detta skapar en X-form framför din hals. Håll fast den korsade delen med den ena handen för att säkra placeringen. För den breda änden upp bakom den smala.
3. För fram den breda änden. Håll därefter fast den breda änden med samma hand som i steg 2.

Slipsknuten Windsorknut

Under: Andra varvet

4. Dra den breda änden bakom/under den smala…
5. …över framsidan av knuten upp mot halsen…
6. … och tillbaks igen. Håll fast den breda änden och justera stramheten. Nu är vi nästan klara, ”baksidan” av knuten är färdig när vi gått ett varv runt på vardera sida.

Upp genom öglan: Tredje varvet

7. Nu bygger vi framsidan av knuten genom att korsa den tjocka änden över knuten…
8. … upp bakom knuten igen på samma sätt som steg 2…
9. … och ner med den tjocka delen i fickan som precis skapats i steg 7 och 8. Färdigt!

Justering:

10. Håll fast den breda änden med den ena handen och justera försiktigt upp knuten genom att hålla i den smala änden och dra uppåt. Se till att knuten sitter centralt och att slipsen har önskad längd.

Windsor-knuten ger en imponerande och balanserad knut som passar utmärkt till formella tillställningar som affärsmöten, bröllop eller andra ceremoniella evenemang. Dess symmetriska utseende och distinkta stil gör den till ett utmärkt val för dem som strävar efter en sofistikerad och auktoritativ framtoning. Öva regelbundet för att perfekta tekniken och skapa en knut som passar din personliga stil och slipsens längd och bredd.

Halv Windsorknut

Halv-Windsorknuten (eller enkel Windsorknut) är en mångsidig och populär slipsknut som ligger någonstans mellan den mer komplexa Windsor-knuten och den enklare Four-in-Hand-knuten. Den är en utmärkt mittväg för dem som vill ha en stilfull knut som fungerar för både formella och mer avslappnade tillfällen. Här är en utförlig guide för att knyta en Halv-Windsor-knut:

Förberedelse:

1. Ställ dig upp med kragen uppfälld och placera slipsen runt din hals enligt bilden. Även här ska den breda änden vara betydligt längre än den smala, men inte lika stor skillnad som i Windsorknuten. Prova dig fram, men 15-20 cm skillnad kan kanske vara bra.

Korsning: Första varvet

2. Korsa den breda änden över den smala, skapande en X-form framför din hals. För sedan tillbaks den breda änden av slipsen tillbaks på baksidan runt den smala.
3. Trä den tjocka änden över upp i halsen på framsidan…
4. …och ner, bakom, på motsatt sida. Håll fast knuten med tumme (bakom) och pekfinger (framför).

Slipsknut: Halv Windsorknut

Över: Andra varvet

5. Korsa den breda änden över pekfingret på framsidan…
6. …upp runt halsen, på baksidan denna gång (tvärt emot steg 3)…
7. … och slutligen ner i den ficka som bildats, där du har ditt pekfinger. Färdig!

Justering:

8. Justera knuten genom att hålla i den smala änden och justera uppåt. Se till att knuten sitter centrerat och att båda ändarna har önskad längd.

Halv-Windsor-knuten är särskilt lämplig för slipsar av medium bredd och passar bra till både formella och mer avslappnade klädstilar. Dessutom tar den mindre tid att knyta jämfört med Windsor-knuten, vilket gör den till ett praktiskt val för dagligt bruk. Öva regelbundet för att bli bekväm med tekniken och skapa en perfekt balanserad knut varje gång.


Att behärska konsten att knyta olika slipsknutar är som att lära sig ett vackert handverk som kan förbättra vår övergripande presentation och förmedla rätt känsla för varje tillfälle. Genom övning och experiment kan du hitta den perfekta knuten som kompletterar din personliga stil och klädsel.

Oavsett om du väljer en knut för att framhäva auktoritet, skapa en avslappnad look eller lägga till en subtil touch av elegans, är det viktigt att komma ihåg att slipsen inte bara är en funktionell accessoar utan också ett uttryck för din personliga smak och stil. Så ta dig tid att experimentera med olika knutar, njut av processen och låt din slips bli en unik del av din egen stilberättelse.

Relaterat